Dzięki Wam

Dzięki Waszej ofiarności możliwe było m.in.

W okresie jesiennym 2017 roku sfinansowanie lub współfinansowanie ze środków pochodzących z 1% na wniosek Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego zakup dla TOPR sprzętu i ekwipunku na łączną kwotę: 532 911,15 zł.

1. Trzy skutery śnieżne przeznaczone do działań ratowniczych w zimie, transportu ratowników oraz sprzętu
    kwota: 101 950,00 zł (współfinansowanie 50%) Skuter
  2. Stacjonarny generator prądu do centrali do zabezpieczenia ciągłości zasilania elektrycznego w centrali TOPR dla podtrzymania systemów komunikacyjnych oraz informatycznych
    kwota: 46 389,75 zł
  3. Respirator Weinmann Medumat – automatyczny respirator do wentylacji poszkodowanego
    kwota: 88 844,09 złRespirator Weinmann Medumat
  4. Niezbędnego sprzętu do udzielania poszkodowanym w górach m.in. defibrylatory wraz z wyposażeniem, pompy infuzyjne, resuscytatory, zestawy do konikotomii, opatrunki, szyny Kramera
    kwota: 38 464,31 zł
  5. Kaski Salomon MTN dla ratowników do działań zimowych w górach
    kwota: 12 688,19 zł
  6. Liny do ratownictwa górskiego z przeznaczeniem do działań ratowniczych i szkoleniowych
    kwota: 19 379,36 zł
  7. Miernik RIGEXPERT przeznaczony do pomiaru instalacji elektrycznej w śmigłowcu TOPR Sokół W‐3A
    kwota 2 938,00 zł
  8. Quad can‐am Outlander 6x6 przeznaczony do całorocznego transportu ratowników, poszkodowanych i sprzętu
    kwota: 74 700,00 złQuad can_am outlander
  9. Wciągarka do śmigłowca TOPR Sokół W‐3A
    kwota: 121 965,00 zł (pokrycie podatku VAT od importowanego urządzenia)
  10. Traktor Husquarna do utrzymania lądowiska śmigłowca TOPR wraz z pługiem wirnikowym w celu odśnieżania
    kwota: 25 592,45 złQuad can_am outlander

Zakupienie przenośnego urządzenia AED – SCHILLER FREAD EASYPORT

Jest to 'kieszonkowe' urządzenie klasy AED (Automatic External Defibrillator) wspierające podstawowe zabiegi resuscytacyjne (Basic Life Support). Jego małe wymiary oraz niska waga umożliwiają wykorzystanie go w zaawansowanych zabiegach podczas wypraw ratunkowych prowadzonych w Tatrach zarówno na szlakach turystycznych, jak i w wielkich ścianach, czy wąskich korytarzach jaskiń. Cena 7648 zł.

SCHILLER FREAD EASYPORT

Zakupienie monitora–defibrylatora LIFEPAK 15

Jest to nowoczesny i wielofunkcyjny monitor/defibrylator renomowanej firmy Physio‐Control przeznaczony do zaawansowanych zabiegów resuscytacyjnych (Advanced Life Support). Innowacyjne rozwiązania techniczne oraz trwałość urządzenia zostały już wielokrotnie docenione podczas akcji ratunkowych w surowych, górskich warunkach. Defibrylator znajduje się na wyposażeniu śmigłowca TOPR.

LIFEPAK 15

Wsparcie finansowe bieżącej działaloności ratowniczej TOPR

Listopad 2014 roku: kwota 100 000 zł

Zakupienie manekina do treningu resuscytacji krążeniowo–oddechowej

Jest to nowoczesny i zaawansowany manekin renomowanej firmy Laerdal umożliwiający bardzo realistyczny trening RKO. Dzięki bezprzewodowemu połączeniu z komputerem lub tabletem możliwe jest natychmiastowe śledzenie i komentowanie poprawności wykonywanych zabiegów. Modułowa budowa manekina umożliwia zakupienie dodatkowego wyposażenia (np. kończyn) i rozszerzenie treningu o unieruchomienie złamań i zwichnięć oraz zakładania opatrunków.

Przeprowadzenie koniecznych czynności konserwacyjnych śmigłowca Sokół

Fundacja współfinansowała koszty przeglądów okresowych śmigłowca Sokół oraz zakupu paliwa.

Wyposażenie magazynu wyprawowego w środki niezbędne do podjęcia skutecznej akcji ratunkowej

Magazyn wyprawowy został uzupełniony o niezbędne artykuły medyczne oraz farmaceutyczne, które są utylizowane niemalże w trakcie każdej akcji ratunkowej. Zakupiony również został sprzęt tj. liny, sprzęt do asekuracji, sondy i łopaty lawinowe, radiotelefony, a także wyposażenie osobiste ratowników.

Utrzymanie w sprawności floty samochodowej oraz skuterów śnieżnych

Zakup części eksploatacyjnych, przeglądy okresowe samochodów i skuterów śnieżnych, a także remont karetki TOPR.

Przeprowadzenie niezbędnych remontów dyżurek terenowych

Wsparcie przebiegu rehabilitacji naszych kolegów ratowników