Dzięki Wam

Dzięki Waszej ofiarności możliwe było m.in.

Zakupienie przenośnego urządzenia AED – SCHILLER FREAD EASYPORT

Jest to 'kieszonkowe' urządzenie klasy AED (Automatic External Defibrillator) wspierające podstawowe zabiegi resuscytacyjne (Basic Life Support). Jego małe wymiary oraz niska waga umożliwiają wykorzystanie go w zaawansowanych zabiegach podczas wypraw ratunkowych prowadzonych w Tatrach zarówno na szlakach turystycznych, jak i w wielkich ścianach, czy wąskich korytarzach jaskiń. Cena 7648 zł.

SCHILLER FREAD EASYPORT

Zakupienie monitora–defibrylatora LIFEPAK 15

Jest to nowoczesny i wielofunkcyjny monitor/defibrylator renomowanej firmy Physio‐Control przeznaczony do zaawansowanych zabiegów resuscytacyjnych (Advanced Life Support). Innowacyjne rozwiązania techniczne oraz trwałość urządzenia zostały już wielokrotnie docenione podczas akcji ratunkowych w surowych, górskich warunkach. Defibrylator znajduje się na wyposażeniu śmigłowca TOPR.

LIFEPAK 15

Wsparcie finansowe bieżącej działaloności ratowniczej TOPR

Listopad 2014 roku: kwota 100 000 zł

Zakupienie manekina do treningu resuscytacji krążeniowo–oddechowej

Jest to nowoczesny i zaawansowany manekin renomowanej firmy Laerdal umożliwiający bardzo realistyczny trening RKO. Dzięki bezprzewodowemu połączeniu z komputerem lub tabletem możliwe jest natychmiastowe śledzenie i komentowanie poprawności wykonywanych zabiegów. Modułowa budowa manekina umożliwia zakupienie dodatkowego wyposażenia (np. kończyn) i rozszerzenie treningu o unieruchomienie złamań i zwichnięć oraz zakładania opatrunków.

Przeprowadzenie koniecznych czynności konserwacyjnych śmigłowca Sokół

Fundacja współfinansowała koszty przeglądów okresowych śmigłowca Sokół oraz zakupu paliwa.

Wyposażenie magazynu wyprawowego w środki niezbędne do podjęcia skutecznej akcji ratunkowej

Magazyn wyprawowy został uzupełniony o niezbędne artykuły medyczne oraz farmaceutyczne, które są utylizowane niemalże w trakcie każdej akcji ratunkowej. Zakupiony również został sprzęt tj. liny, sprzęt do asekuracji, sondy i łopaty lawinowe, radiotelefony, a także wyposażenie osobiste ratowników.

Utrzymanie w sprawności floty samochodowej oraz skuterów śnieżnych

Zakup części eksploatacyjnych, przeglądy okresowe samochodów i skuterów śnieżnych, a także remont karetki TOPR.

Przeprowadzenie niezbędnych remontów dyżurek terenowych

Wsparcie przebiegu rehabilitacji naszych kolegów ratowników