Szkolenia

Ratownicy Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego zapraszają na szkolenia lawinowe.

W czasie szkolenia dowiesz się:

• jak bezpiecznie w zimie planować wycieczki w terenie wysokogórskim,
  • poznasz zagrożenia lawinowe i nauczysz się oceniać stabilność pokrywy śnieżnej,
  • pracując na urządzeniach EASY SEARCHER nauczysz się metod szybkiego odnajdywania zasypanych za pomocą detektora lawinowego i sondy,
  • dowiesz się, jak efektywnie odkopywać zasypanego w lawinie i jak udzielić pierwszej pomocy w wypadku lawinowym,
  • zdobędziesz wiedzę, jak się zachować w trakcie i po zejściu lawiny, jak powiadomić właściwie ratowników.

Organizacja szkolenia:

Szkolenie rozpoczyna się w piątek o godz. 15.00, a kończy w niedzielę w godzinach popołudniowych. Zajęcia prowadzone są przy użyciu lawinowego zestawu treningowego EASY SEARCHER (symulacja zasypania z kontrolą radiową z możliwością poszukiwania detektorem, sondą i systemem RECCO). Zajęcia prowadzą instruktorzy TOPR.

Co zabrać na kurs:

Strój dostosowany do warunków zimowych: bieliznę antypotną, spodnie i kurtkę zimową, polar, czapkę, rękawiczki, buty (twarde buty skórzane), ochraniacze na buty, kije teleskopowe, czołówkę, okulary przeciwsłoneczne, gogle, apteczkę osobistą, dowód osobisty. Można zabrać sprzęt skiturowy lub rakiety śnieżne.

Szkolenie zawiera: wykłady, szkolenie praktyczne w terenie na nowoczesnym sprzęcie lawinowym (detektory, sondy i łopatki lawinowe). Dojście i powrót ze schroniska, zakwaterowanie i wyżywienie we własnym zakresie.

Kontakt:

fundacja@topr.pl